Indrukken Jaarbijeenkomst Benchmark Burgerparticipatie

From partnersenproppersolutions
Kennismanagement voor het realiseren van (maatschappelijke) opgaven
Voor het realiseren van opgaven is kennismanagement en kennisdeling binnen je team en met partners essentieel. Een flexibel platform, zoals een wiki, kan hier in voorzien.

Wiki: Platform voor kennismangement

Een moderne wiki is een ideaal platform voor de ondersteuning van kennismanagement voor je team of organisatie

Met een wiki kun je de optimale combinatie creëren van vrijheid en controle, van structuur en vrije vorm.  Een wiki kan in een groot aantal functies voor kennismangement voorzien. We lichten er een aantal uit.

Verzamelen van informatie

Het verzamelen van informatie gebeurt in verschillende vormen en vanuit verschillende initiatieven. Een wiki biedt zowel ondersteuning voor een gestructureerde, sterk voorbereide vorm van informatie als voor een ongestructureerde vorm waarbij het initiatief bij de aanbieder van de informatie ligt. De gestructureerde vorm gaat met het invullen van formulieren, zoals we gewend zijn van administratieve programma’s. De ongestructureerde vorm is vergelijkbaar met de wijze waarop informatie op Wikipedia wordt vastgelegd.

Vaak heeft een gecombineerde vorm de voorkeur, waarbij een deel van de informatie via een formulier en een deel als vrije tekst, al dan niet op basis van een sjabloon, wordt vastgelegd. Deze flexibiliteit onderscheidt een wiki van andere informatieplatformen.

Modelleren en structureren van informatie

Een wiki biedt verschillende scenario’s voor het structureren van informatie. De flexibiliteit die een wiki daarbij biedt is ongeëvenaard . De flexibiliteit zit hem niet alleen in het definiëren en voorschrijven van een structuur, maar ook in het toepassen en afdwingen ervan. Tijdens het vastleggen van informatie kan direct door moderatoren worden vastgesteld of een en ander op een correcte manier is gedaan in combinatie met zelf corrigeren, begeleiden of instrueren. Het is eenvoudig om op een voor iedereen prettige manier de kwaliteit van de vastgelegde informatie op het gewenste niveau te houden.

Verrijken en discussiëren

De kwaliteit van de informatie verbetert als meer mensen er naar kijken en verbeteringen aanbrengen. Dit wordt optimaal ondersteund. Angst dat informatie verloren gaat is niet nodig door het automatisch versiebeheer. Standaard bevat iedere pagina een discussiepagina, zodat voorstellen voor wijzigingen eerst bediscussieerd kunnen worden.

Valideren van informatie

Het valideren van informatie is in verschillende vormen mogelijk. Van informele validatie door het ‘veel-ogen-principe’ tot formele validatie waarbij informatie pas wordt gepubliceerd wanneer die validatie heeft plaatsgevonden. Belangrijk is dat de verschillende vormen van validatie toegepast kunnen worden, zonder dat ze afbreuk doen aan de dynamiek van het samenwerken.

Delen van informatie

De manier waarop de informatie wordt gedeeld is vergelijkbaar met een website of met Wikipedia. De informatie staat op webpagina’s met links naar andere pagina’s. Daarnaast biedt een wiki zoekmogelijkheden zoals je dat op het internet gewend bent. Je kunt je op pagina’s te ‘abonneren’ waardoor je bijvoorbeeld een e-mail bericht krijgt wanneer een pagina wordt gewijzigd. Op bijdragen in discussies word je automatisch geabonneerd, zodat je op de hoogte wordt gehouden van reacties en andere bijdragen in de discussie.

Gebruik van informatie

Centraal hierbij staat dat informatie overal beschikbaar is en dat in een paar klikken het gewenste materiaal kan worden gevonden. Daarnaast zijn andere vormen van gebruik mogelijk, zoals het exporteren van informatie op basis van selecties. Dit laatste is mogelijk door de aangebrachte structuur. Deze exportvoorzieningen maken het ook mogelijk om aan te sluiten bij andere organisaties die van de informatie gebruik maken.

Technologie van een wiki

Een wiki draait op de software waar ook Wikipedia op draait. Dit zeer stabiele en betrouwbare fundament onder de wiki garandeert continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid in het gebruik.

Universiteiten en bedrijven, vooral in Duitsland en de Verenigde Staten, dragen bij aan de verdere ontwikkeling van deze open source software. De laatste jaren is een belangrijke ontwikkeling de ‘Semantic MediaWiki’ uitbreiding (www.semantic-mediawiki.org). Hiermee ontstaat een flexibel en krachtig platform dat de kwaliteiten van wiki en database applicatie combineert.

Snel aan de slag

Door de aanwezige kennis, ervaring en standaard mogelijkheden kun je al snel aan de slag met een op jouw situatie toegesneden wiki. Partners+Pröpper Solutions beschikt over alle expertise die nodig is om daarbij te ondersteunen!

Meer artikelen

Klik op een tag voor meer

Afspraak maken of demo aanvragen?

U houdt van snel schakelen?

Wij ook!


Bel of mail
voor een afpraak

Deel op